Direnç

Direnç : Bir şeye karşı gösterilen zorluktur.

Her bir elektron, bir iletken içerisinde, uygulanan bir potansiyel farkın etkisiyle hareket ederken arka arkaya pek çok çarpışmalarla karşılaşır. Bu çarpışmalar, elektronun ilerlemesini zorlaştırır. Elektronun ilerlemesini yavaşlatan bu olaya direnç(Ω) denir.

R(Ω)=ᵨ (L/A)

Ohm=Öz direnç (Uzunluk/Kesit Alanı)

Direnç Ne İşe Yarar? Görevi Nedir?

Elektrik enerjisi direnç üzerinde ısıya dönüşerek harcanır.
Dirençler, elektrikli devrelerde akımı sınırlayarak belli bir değerde tutmaya yararlar.
Bunun haricinde hassas devre elemanlarının üzerlerinden yüksek akım geçmesini önlerler, besleme gerilimini ve akımı bölmek için de kullanılırlar.
Farklı tipteki bazı dirençler (LDR,NTC,PTC gibi), pasif sensör görevi görerek dış ortamdaki fiziksel değişimleri kontrol edebilirler. Ayrıca dirençlerin üzerlerine düşen akım değeri yükseldikçe ısınmalarından da faydalanılmaktadır.

Direnç Nerelerde Kullanılır?

Çeşitlerine göre dirençlerin farklı kullanım alanları vardır.
Potansiyometre gibi ayarlı dirençler, dimmer devresi gibi çıkış sinyalini kontrol etmek istediğimiz devrelerde sıklıkla kullanılırlar. LDR tipi dirençler, üzerlerine düşen ışık şiddetine göre davranan bir sensör görevi görürler; ışığa duyarlı devrelerde kullanılırlar. NTC-PTC termistörleri ise üzerlerine uygulanan ısıya göre davrandıklarından dolayı yine bir sensör görevi görerek ısıya duyarlı devrelerde kullanılırlar.

Direncin birimi ”Ohm” ‘dur.

Direnç Renk Kodları Hesaplama

 

 

Please follow and like us: