LED

Light Emitting Diode ( ışık yayan diyot)


LED’in de diğer diyotlar gibi yapısında p-tipi ve n-tipi olmak üzere iki farklı çeşit yarı-iletken madde bulunur. P-tipi yarı-iletkende pozitif yük taşıyıcılar, n-tipi yarı-iletkende ise negatif yük taşıyıcılar bulunur. Bu sayede, diyot üzerinden yalnızca anottan katot yönünde elektrik akımı geçişi mümkündür.
LED’de ise yine aynı durum geçerlidir. Standart diyotlardan farklı olmak üzere LED’lerde, p ve n tipi yarı-iletkenlerin birleştiği noktadaki elektron alış-verişi, ışık oluşmasına sebep olur. Bu olaya elektroluminesans adı verilmektedir.

Led Çeşitleri ve Özellikleri

Power Led: 1 Watt’a eşit veya daha büyük güç derecesine sahip Led’e power led denir. Bunun nedeni, normal diğer led’lerin daha az watt’lık bir güç dağılımına sahip olmasıdır. Diğer led’lere göre daha fazla elektrik tüketmektedirler.  Yüksek güçlü led’ler çok parlaktır ve genellikle Fenerler, Otomobil Farları, Sahne Lambaları vb. Yerlerde kullanılır.

RGB LED:  Hobi ve tasarımcılar arasında en sevilen ve en popüler led’ler dir. Diğer led’lerden farklılıkları kırmızı, yeşil ve mavi bu 3 rengi bir arada bulundurur. Renkli aydınlatmalarda RGB kullanılmaktadır. RGB aydınlatması, hepsi bu üç ana renge dayalı olarak milyonlarca farklı ışık rengi oluşturmanıza olanak tanır.

Şerit Led: Şerit Işıklar, bir yapışkan kaplama ile süper ince bir esnek devre kartı üzerine monte edilmiş yüksek güçlü LED’ler  den oluşur.

SMD Led: Elektronik kartların yüzeyine doğrudan monte edilen led’ler dir. SMD’nin bir diğer önemli özelliği minyatür dür.

Lineer Led:  Bir ışık şeridi oluşturmak için uzun, dar bir baskı devre kartı üzerine birçok  led’in kullanımıdır.

Please follow and like us: